Články - Kristina Petříková

vína na degustaci
degustace jaro víno Výstava

Celostátní výstavy vín 2024 – tradice vinařských oblastí

29. 4. 2024 Český zahrádkářský svaz

Celostátní výstava vín navazuje na dlouholetou tradici pořádání výstav vín zájmovými zahrádkářskými spolky. (Pokračování textu…)

číst více
řapíky se sklízení na jaře
dělení trsů kyselina citronová kyselina šťavelová oddenek reveň zelenina

Reveň množíme na podzim dělením trsů. Úspěch je pak zaručen

10. 10. 2023 Kristína Petříková

Když reveň začne vytvářet stále více slabých listových řapíků, je čas na její rozdělení a přesazení. Ideálně na podzim, kdy zavadají listy. (Pokračování textu…)

číst více
Barva zdravého křene je bílá až smetanová
bílá puchýřnatost brukvovitých dřepčík kořen křen vegetativní množení

Křen ze zahrádky má ten pravý říz

6. 9. 2023 Kristína Petříková

Chuť ostrá, ale přitom nasládlá. To je křen pěstovaný v Malíně u Kutné Hory, který byl v 19. století vyvážen pod ochrannou známkou do Ameriky. (Pokračování textu…)

číst více
není vhodná ke skladování
cibule cibule perlovka nakládání pór vegetativní množení

Cibule perlovka: málo trvanlivá, zato skvělá do nálevu

30. 6. 2023 Kristína Petříková

Perlovka se vyznačuje jemnou kořenitou chutí a současně aromatickou vůní. Její nespornou výhodou je, že se před zpracováním nemusí loupat. (Pokračování textu…)

číst více
Zeleninové výsadby do černé textilie
předpěstování sadba salát střídání plodin zeleninový záhon

Chystáme své první výsadby na zeleninové záhony

17. 2. 2023 Kristína Petříková

Z předpěstované sadby pěstujeme zeleninové druhy, které chceme sklízet brzy – rané saláty, košťáloviny, ale i druhy na pěstování náročnější. (Pokračování textu…)

číst více
Vzrostlá rostlina lufy s plody
kompost lagenárie liána lufa okurky skleník

Lufa: Mladé plody ochutnejte, zralé použijte jako mycí houbu

1. 2. 2023 Kristína Petříková

Všestranná popínavá bylina lufa pochází z tropů. Mladá rostlina se listem i plodem podobá okurce. Využití plodů závisí na tom, jak zralé jsou. (Pokračování textu…)

číst více
Klas kukuřice určený ke konzumaci
bílkoviny klas kukuřice kukuřice cukrová kukuřice pukancová odrůdy vitamin B vláknina

Nejlepší druhy kukuřice pro pěstování na zahradě

24. 1. 2023 Kristína Petříková

Kukuřice cukrová a pukancová je chuťově velmi dobrá, nenáročná na pěstování, přitom je na zahradách vidět poměrně málo. Není to škoda?
(Pokračování textu…)

číst více
Paprika má nejvíce odrůd
chilli kapsaicin odrůda paprika předpěstování sklizňová zralost vitamin C železo

Paprika: žádaná zelenina s nejširším sortimentem odrůd

13. 10. 2022 Kristína Petříková

Paprika díky své vysoké vitaminové hodnotě, chuťovým vlastnostem a širokému kulinářskému využití jednoznačně patří k oblíbené zelenině. (Pokračování textu…)

číst více
Mezi nejoblíbenější rozmanité tykve patři odrůda tykve velkoplopdé Hokkaido
cukety dýně odrůdy patisony tykev tykev muškátová

Rozmanité tykve: Druhy a odrůdy, které možná sklízíte i vy

30. 9. 2022 Kristína Petříková

Rozmanité tykve patří ke starým kulturním plodinám. V teplých oblastech Ameriky je pěstovali indiáni ještě před naším letopočtem. (Pokračování textu…)

číst více
Pór odrůda October
dusík fuzáriová hniloba letní výsev podzimní výsev pór rzivost česnekovitých vrtalka pórová

Pór můžeme sklízet v létě, v zimě nebo na jaře

3. 8. 2022 Kristína Petříková

Pór má široké uplatnění v kuchyni při přípravě polévek, dušení, vaření, zapékání, sušení. Je výborný i syrový do salátů nebo pomazánek. (Pokračování textu…)

číst více
Cibule odrůda Tandem, foto K. Petříková
červená cibule cibule cibule sazečka cibule ze semen flavonoidy odrůdy cibule ozimé odrůdy sazenice skladova výsev

Cibule na výběr: historie, odrůdy, pěstování, choroby, škůdci

5. 7. 2022 Kristína Petříková

V České republice jsme v letech 2010 až 2019 spotřebovali mezi 9,3–11,2 kg cibule na osobu za rok. Ze zeleniny jsme jen rajčat snědli víc. (Pokračování textu…)

číst více
1 2 3